Zoek het uit! - Hoeveel afval zit er in de VAM-berg?

Hoeveel afval zit er in de VAM-berg? (Rechten: archief RTV Drenthe)
Hoeveel afval zit er in de VAM-berg? (Rechten: archief RTV Drenthe)
WIJSTER - De VAM-berg in Wijster is het hoogste punt van Drenthe. Je kunt er wandelen, genieten van de natuur en binnenkort kun je er zelfs fietsen. Maar hoeveel afval zit er nou eigenlijk onder die keurige graszoden?
Voor onze nieuwe rubriek
zochten wij het antwoord!
De VAM-berg wordt beheerd door afvalverwerkingsbedrijf Attero. Woordvoerder Leon Dirrix: “Hoe groot de berg op dit moment is, daarvan heb ik geen precieze cijfers. Wel weet ik dat de oppervlakte van de stortplaats 88 hectare is. Het heeft een glooiende vorm en op sommige delen is komt de bult tot 25 meter boven het maaiveld, op andere delen nog wat hoger."

Lees meer: Het Dak van Drenthe moet hoogste punt VAM-berg worden

Maar hoe veel kilo afval ligt er nu op de stortplaats die de VAM-berg is? “Ook dat is niet met zekerheid te zeggen”, zegt Dirrix. “We hebben een vergunning om 25 miljoen kubieke meter afval te bergen. Er ligt nu ruim 20 miljoen kubieke meter. Wij zullen die 25 miljoen niet gaan halen, omdat wij het plan hebben om de stortplaats rond 2033 te sluiten.”

8.000 wedstrijdzwembaden vol

In kilo’s is de inhoud van de berg dus niet uit te drukken, maar wel in kubieke meter. 20 miljoen kuub is qua volume hetzelfde als 20 miljard liter water. Ter vergelijking, dat staat gelijk aan ongeveer 8.000 Olympische wedstrijdzwembaden vol.
Is er te onderscheiden wát er precies er in de berg zit? Leon Dirrix: “Die indeling is heel moeilijk te maken. In de beginjaren van het storten van afval waren het vooral sintels van kolenkachels en wat ander materiaal. Het meeste werd hergebruikt: compost, metalen, beenderen. Pas vanaf de jaren vijftig, toen kunststoffen als plastic, nylons en andere producten op de markt kwamen, werd er meer gestort. De samenstelling van het afval veranderde in de loop van de tijd.”

Van compost naar biogas

Wat wel zeker is, is dat er geen compost in de afvalhoop ligt. Dirrix: “Van organisch afval werd compost gemaakt, daarmee is een groot deel van Drenthe ontgonnen en het werd gebruikt bij de aanplant van bossen in de crisisjaren: de dertiger jaren van de vorige eeuw. Als je de stortplaats zou openmaken, dan zou je organisch afval bijna niet meer tegenkomen.”

Lees meer: Vrachtwagens rijden op biogas uit VAM-berg Wijster

Toch gaat het compost dat niet meer terug te vinden is niet verloren: “Dit is in de loop van de jaren afgebroken door bacteriën en omgezet in biogas. Dat winnen wij terug sinds de jaren tachtig.” Wat je wel terugvindt in de VAM-berg? “Uiteraard vind je wel veel plastic, papier, rubber, metaal, textiel, hout en dergelijke onder de zoden.”
Reportage over de VAM-berg uit 2016:​
Reportage over de VAM-berg

Heb jij ook een vraag over jouw woonplaats, regio of iets anders dat te maken heeft met Drenthe? Stel je vraag!

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.